Τρίτη 4 Απριλίου 2017

3η ημέρα: Παλέρμο - Vittorio Emanuelle II

Η μέρα μας ξεκίνησε ηλιόλουστη ! Αφού θαυμάσαμε την ομορφιά της ανατολής   και ένα πλούσιο πρόγευμα, πορευτήκαμε για το Κλασσικό σχολείο Vittorio Emanuele II για να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μέρος του προγράμματος μας.
Βαδίσαμε στον πρόσφατο πεζοδρομημένο μέρος της πόλης που είναι προστατευόμενο από την Unesco, περιόδου Αραβονορμανδικής. Η μεγαλοπρέπεια του Καθεδρικού Ναού  μας καθήλωσε και οι χαρούμενες φωνές παιδιών και καθηγητών που μας φώναζαν από την βεράντα του σχολείου μας συγκίνησαν. Η υποδοχή ήταν μοναδική. Από την είσοδο μέχρι  τον  δεύτερο όροφο παιδιά μας δίναν το καλωσόρισμα ,ενώ στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, μας περίμεναν μέρος των παιδιών που μαθαίνει Νέα Ελληνικά , η διευθύντρια του σχολείου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος της πόλης κος Orlando έλειπε για υπηρεσιακούς λόγους στο Μιλάνο. Παρόλ' αυτά έστειλε επιστολή - καλωσόρισμα.


Γράμμα καλωσόρισμα από τον δήμαρχο γιατί ήταν στο Μιλάνο

Αρχικά ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των δύο χωρών , ο ελληνικός  μάλιστα τόσο από τους  Έλληνες μαθητές όσο και από τους Ιταλούς. Τα κορίτσια χόρεψαν συρτάκι και ακολούθησε θεατρικό απόσπασμα της τραγωδίας "Προμηθέας Δεσμώτης".
Μας παρουσίασαν πως μέσα από την μουσική μαθαίνουν τα διάφορα γραμματικά φαινόμενα της αρχαίας ελληνικής. Μια δική μας μαθήτρια και μια από το αδελφοποιημένο σχολείο διάβασαν το ίδιο κομμάτι, το προοίμιο της Οδύσσειας του Ομήρου, με ελληνική και ερασμιακή προφορά αντίστοιχα . Ακολουθούσε η παρουσίαση των ζευγαριών και η  πρώτη γνωριμία. Αποφορτιστήκαμε κάνοντας ένα διάλειμμα για το "μερέντα" ..." τσιμπάω κάτι γρήγορα " και ξεκινήσαμε για να γνωρίσουμε την πόλη.
Πρώτος σταθμός ο μητροπολιτικός Ναός δίπλα στο σχολείο . Πλήθος κόσμου ταυτόχρονα και τα δικά μας παιδιά μπαινοβγαίνουν  με περιέργεια. Η ζωγραφισμένη οροφή , τα πολλά παρεκκλήσια , οι τάφοι των παπών και βασιλιάδων και τα εξομολογητήρια κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου διαφορετικά παιδιά από το σχολείο μας ξεναγούσαν  σε κάθε αίθουσα. Το συντριβάνι της Ντροπής, η Μαρτοράνα με τα υπέροχα ψηφιδωτά, οι τέσσερις γωνίες με τους τραγουδιστές και το θέατρο- όπερα Masimo μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.
Η ώρα είχε περάσει και τα παιδιά έπρεπε να συναντηθούν με τους διδύμους τους  για να ξεκινήσει  το δεύτερο μέρος του προγράμματος, η φιλοξενία τους. Γονείς και μαθητές παρέλαβαν τα ελληνόπουλα στις 13:30 και μια ακόμη εμπειρία ξεκινά...
Στην επιστροφή τους από τις οικογένειες στην καθορισμένη ώρα μίλαγαν όλα με ενθουσιασμό για τις νέες  εμπειρίες, τους διδύμους τους  και την άψογη φιλοξενία.



 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου