Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Οδοιπορικό - 4η ημέρα (Ρουμανία)

Καλημέρα!!


...και θέα από τον 12ο Όροφο!!


Πρωινό ξύπνημα...
Έπειτα από ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο αποχαιρετίσαμε το Piatra Neamț. 

Σήμερα οι επισκέψεις μας έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα που μέσα του κρύβει επανάσταση και πολιτισμό.                       
Central Plaza Hotel
 
Ξεκινήσαμε από την Ιερά Μονή Σέκου. Ιστορικό μοναστήρι για την επανάσταση του '21. Έπαιξε το ρόλο του καταφυγίου των επαναστατών της περιοχής, σε αυτό οδήγησε ο Γιωργάκης Ολύμπιος τους 350 άνδρες του μετά την ήττα του Ιερού λόγου στο Δραγατσάνι. Ήρθε αντιμέτωπος με 7000 Τούρκους και ανατινάχτηκε στο καμπαναριό του μοναστηριού παρασύροντας μαζί του και πολλούς Τούρκους. Σήμερα στη Μονή στο σημείο αυτό κυματίζει η ελληνική σημαία στο ξανά χτισμένο καμπαναριό πάνω από μια μαρμάρινη επιγραφή που περιγράφει τα γεγονότα.
Συνεχίσαμε με την Ιερή  Μονή Συχαστρίας. Όνομα βγαλμένο από την ελληνική λέξη ησυχαστήριο. Χτισμένο στους πρόποδες των Καρπαθίων σε ένα τοπίο που πραγματικά σε ησυχάζει, ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα και ήσυχα ρυάκια οχυρώματα που σε προστατεύουν από τον θόρυβο και την ανησυχία της κοσμικής ζωής. Ο πατέρας Μητροφάνης ακολουθώντας την ερμηνεία του ονόματός του εμφανίστηκε για να συμβουλεύσει τα παιδιά μας σαν πατέρας και μητέρα για την στάση τους απέναντι στους γονείς τους, στην κοινωνία , στο Θεό. Ταπεινή και πνευματική μορφή μας κέρδισε μικρούς και μεγάλους με το λόγο του. Ψάλαμε το τη υπερμάχω στρατηγώ και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κελί και τον τάφο που αναπαύεται ο ηγούμενος της μονής Κλέοπας , ο σύγχρονος Άγιος της Ρουμανίας.
Πήραμε το δρόμο για το Ιάσιο και στη διαδρομή μας συνόδευε με τη μουσική του ο Δημήτριος Καντεμίρ. Μεγάλος συνθέτης βυζαντινής και κλασικής μουσικής από την οικογένεια των Κατακουζηνών , ηγεμόνας της Μολδαβίας , γνώστης 7 γλωσσών, φιλόσοφος, ιστορικός, γεωγράφος, μουσικό θεωρητικός έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο σχεδιασμό της επανάστασης του '21 αν και έζησε έναν αιώνα νωρίτερα.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο θερμή υποδοχή μας περίμενε από την κυρία Ευανθία Παπαευθυμίου φιλόλογος που διδάσκει σε παιδιά της ελληνικής κοινότητας και σε Ρουμάνους που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον σύζυγό της τον ιστορικό Παύλο Βασιλειάδη , υποψήφιο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο του Ιασίου και ξεναγό μας που μας περίμεναν με μια ανθοδέσμη.

Ελληνική Κοινότητα Ιασίου: "Επίσκεψη 6ου Γυμνασίου και Μουσικού Σχολείου από τον Βόλο"

Στο ξενοδοχείο Ramada Iasi City μας υποδέχτηκαν με κεράσματα αναψυκτικών. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή των Τριών Ιεραρχών  που θεωρείται ο ωραιότερα διακοσμημένος ναός της Ρουμανίας. Εδώ θα ευλογηθεί η σημαία του αγώνα της επανάστασης . Τα χρώματά  της λευκό- κόκκινο-μαύρο και στο κέντρο ο φοίνικας "εκ της κόνεως μου αναγεννώμαι"συμβολισμός του ελληνισμού που αναγεννάτε έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς στον οθωμανικό ζυγό παρουσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και των άλλων οπλαρχηγών της Ρουμανίας. Ο ναός άνοιξε ειδικά για εμάς , την  ξενάγηση έκανε ο πατέρας Αλέξανδρος ενώ μετέφραζε ο κύριος Βασιλειάδης.
Βρεθήκαμε επίσης και στο  μεγαλύτερο προσκύνημα της Ρουμανίας, που αφορά μια ελληνικής καταγωγής Οσία της βυζαντινής περιόδου, την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή, που κατάγεται από τους Επιβάτες της ανατολικής Θράκης πλησίον της Κωνσταντινούπολης. Το Άγιο σκήνωμά της ήρθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη και σήμερα βρίσκεται στον εντυπωσιακό μητροπολιτικό ναό του Ιασίου.
Μας εντυπωσίασε ο τρόπος που μας πλησίασαν οι άνθρωποι της ρουμάνικης εκκλησίας και ο θαυμασμός που τρέφουν για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα καθώς και η ευλάβεια των Ρουμάνων προς τους Αγίους.
Ακολούθησε επίσκεψη στην ελληνική κοινότητα του Ιασίου με θερμό καλωσόρισμα από την πρόεδρο κυρία Μαριέτα    Αλεξαντρέσκου  την οποία συγκινήσαμε με τα συμβολικά δώρα μας, την ελιά, το λάδι, το τσίπουρο, τις μουσικές και τα διάφορα τοπικά προϊόντα . Εδώ γιορτάσαμε τα γενέθλια της Ευαγγελίας που για την τούρτα της  φρόντισε η ελληνική κοινότητα. Ακολούθησε ξενάγηση  στην πόλη του Ιασίου και κυρίως στην πανεπιστημιούπολη από την λέκτορα Αγγελική Μουζακίτη που έχει το λεκτοράτο της ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Ιασίου που  ιδρύθηκε το 1860 αμέσως μετά την Ένωση της Βλαχίας και Μολδαβίας  και ξεκίνησε με τρεις σχολές . Το σημαντικό είναι ότι τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα.                                                           
Στο σημερινό λεκτοράτο οργανώνονται μαθήματα ξένων γλωσσών και ένα από αυτό διδάσκει την ελληνική γλώσσα έχοντας ως βοήθημα πολύ πλούσια βιβλιοθήκη ελληνικών βιβλίων. Η μέρα μας έκλεισε με εξαιρετικό  δείπνο στο ξενοδοχείο και έξοδο των παιδιών στο εμπορικό κέντρο ακριβώς δίπλα μας.


























Μουσείο Τέχνης
Πύργος Στεφάνου

Εκκλησία Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου