Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Εκδρομή στα Κάστρα της Πελοποννήσου - 4η Ημέρα

Μετά το πρόγευμα πήραμε το δρόμο για την Κορώνη με το ομώνυμο κάστρο της που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ασίνης. Κρεμασμένο απ’ το υψηλότερο σημείο μιας γλώσσας γης που εισχωρεί στη θάλασσα, κατοικείται μέχρι σήμερα και εντυπωσιάζει με την τεράστια έκτασή του, τους τετράγωνους πύργους και τις πύλες του που έχουν χτιστεί με εμφανώς γοτθική τεχνοτροπία.

ΚΟΡΩΝΗ
Ακολουθεί το κάστρο της Μεθώνης με τον οκταγωνικό πύργο, το Μπούρτζι, το πιο επιβλητικό κομμάτι του, όπου χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και σίγουρα το πιο επιβλητικό της Πελοποννήσου. Καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου στη νοτιοδυτική ακτή της πόλης και χωρίζεται από την ξηρά με μια τάφρο.

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα θα συναντήσουμε το Νιόκαστρο φρούριο της Πύλου, τον βιγλάτορα ή μπαλκόνι του Ιονίου, που κερδίζει τις εντυπώσεις όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα αλλά και χάρη στη θέα από τα κυκλώπεια τείχη που κόβει την ανάσα. 

Το ανάκτορο του Νέστορος είναι ένα συγκρότημα από διάφορα κτίρια με ένα σύνολο 105 ισογείων διαμερισμάτων ή άλλων χώρων. Αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια (νοτιοδυτικό, κεντρικό, βορειοανατολικό, αποθήκη οίνου), καθώς και ορισμένα μικρότερα κτίσματα. Τα σημαντικότερα διαμερίσματά του είναι η μεγάλη ορθογώνια "αίθουσα του θρόνου" με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία. Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο Μυκηναϊκό ανάκτορο. Το ανάκτορο ήταν διώροφο και διακοσμείτο με πολύχρωμες τοιχογραφίες.


Συνεχίζουμε με το ναό που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγάλειας χτισμένος πάνω σε ένα φυσικό πλάτωμα στην πλαγιά του βουνού Κωτιλίου. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους ναούς των αρχαίων χρόνων, αφιερωμένος από τους Φιγαλείς στον Επικούριο Απόλλωνα επειδή, όπως πιστεύεται, τους βοήθησε να ξεπεράσουν την επιδημική νόσο που είχε πλήξει την τότε Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Οι Φιγαλείς λάτρευαν τον θεό με τη συγκεκριμένη προσωνυμία που σημαίνει βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια.
Το βράδυ θα δειπνήσουμε στην αρχαία Ολυμπία και θα διανυκτερεύσουμε στο ξενοδοχείο Αθηνά.
Γιορτάζοντας και τα γενέθλια της αγαπημένης καθηγήτριας - συναδέλφου κας Κούκιου...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου