Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρο εφημερίδας "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" για το 6ο Γυμνάσιο

τα ''ΦΟΥΡΝΟΚΑΜΩΜΑΤΑ” στις Σταγιάτες …

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ"  που υλοποιείται από  το 6ο Γυμνάσιο Βόλου με συντονίστρια την φιλόλογο κ. Βασιλική Πατσαρούχα και συνεργάτιδες τη Δήμητρα Κούκιου και Μαρία Γιαννουλή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 εξόρμηση ή καλύτερα τα ''ΦΟΥΡΝΟΚΑΜΩΜΑΤΑ" στις Σταγιάτες.
Μία πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από 54 μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Βόλου ξεκίνησαν με τις καθηγήτριες τους στις 10 το πρωί της Κυριακής με προορισμό τις Σταγιάτες Πηλίου. Στις 10:30 η ομάδα που σημειωτέον συνοδευόταν από πολλούς γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών επισκέφτηκαν το φιλόξενο σπίτι του Βαγγέλη Γαλανόπουλου και της Μαρίας Τεχνοπούλου. Σε ένα σπίτι όπου ξεχειλίζει η κληρονομιά των προγόνων μας και το μεράκι της πηλιορείτικης κληρονομιάς ξεκίνησαν τα ''ΦΟΥΡΝΟΚΑΜΩΜΑΤΑ"
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση των ηλικιωμένων Στέφανου και της Βασιλικής Γκουνταρά έμαθαν την τέχνη της ζύμης, άνοιξαν φύλλο κι έφτιαξαν σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Καθάρισαν πατάτες, ζύμωσαν τυρόψωμα, ελιόψωμα υπό την καθοδήγηση της κ. Σπαντιδάκη Μαρίας και της κας Ρίτσας Τεχνοπούλου. Δημιούργησαν το αγαθό αυτό που λέγεται άρτος και μαγεύτηκαν όλοι από την γοητεία της παραδοσιακής τέχνης του πλάστη και της ζύμης. Έκαψαν τους φούρνους φούρνισαν τις πίττες και τα ψωμιά και στην συνέχεια ξεκίνησαν μέσα από μία ονειρεμένη διαδρομή να γνωρίσουν τα μονοπάτια της περιοχής.
Παρά το φόβο πιθανής βροχόπτωσης (που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ) όλη η Ομάδα  επισκέφτηκαν την περιοχή Κρύα Βρύση. Εντυπωσιακή διαδρομή και πιο εντυπωσιακό παιδιά ηλικίας 13, 14 και 15 χρονών όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν για τις καιρικές συνθήκες  αλλά με γέλια  και με ένα αίσθημα ικανοποίησης δέθηκαν με το περιβάλλον, γνώρισαν την περιοχή και έμαθαν για τη φύση και κυρίως την χλωρίδα της περιοχής.
Ο καιρός χαμογέλασε, ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του έστω και με μικρά διαλλείματα ώσπου η Ομάδα το μεσημέρι έφθασε στο παλιό σχολείο. Εδώ όλοι μαζί γεύτηκαν ότι είχαν νωρίτερα ετοιμάσει και ότι με αγάπη είχε προσφερθεί.
Η μουσική συνοδεία με παραδοσιακά τραγούδια απλά δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για μια πραγματικά ονειρεμένη εξόρμηση.
Είναι εντυπωσιακό ότι στην επιστροφή όλοι σκεφτόταν την επόμενη εξόρμηση  του προγράμματος για νέες εμπειρίες!!!
Προγράμματα σαν αυτό που υλοποιείται από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου φέρνουν πιο κοντά τα παιδιά με την φύση, και την παράδοση. Ξεκολλάνε τα παιδιά από την οθόνη του κινητού και του TABLET, αφήνουν τον κόσμο του Ιντερνέτ και του face και ξεχύνονται στη φύση και στην παράδοση, βάζοντας θεμέλια για τη γλώσσα μας, την κουλτούρα μας και την παράδοσή μας που θα μεταφερθούν από τους νέους του χθες… στους νέους του αύριο!!! 
Αναμένοντας τις νέες εξορμήσεις για μία ακόμη φορά απλά μόνο συγχαρητήρια σε όλους!



Από τους γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου