Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ταξίδι με το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Κάστρα, φρουροί της Ελλάδας (2η ημέρα)

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019
Μετά το πρόγευμα, θα επισκεφτούμε το νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα όπου βρίσκεται η μονή του Αγίου Παντελεήμωνος και στα κελιά της το μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε με τις τρύπες στο πάτωμα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν καθώς επίσης και τοπικές ενδυμασίες, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αλή και της κυρά- Φροσύνης. 




Στη Μονή Φιλανθρωπινού θα δούμε το κρυφό σχολείο. Επίσκεψη στο Κάστρο, το παλιό τζαμί που σήμερα είναι το Δημοτικό μουσείο με φορεσιές και όπλα και το Βυζαντινό μουσείο με τη μοναδική εικόνα του Χριστού. 


Συνεχίζουμε με το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη που φιλοξενεί 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Ακολούθως θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης, λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. 




Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και αναχώρηση για την Άρτα. Φτάνοντας θα θαυμάσουμε την Παναγία την Παρηγορήτισσα με τη μοναδική αρχιτεκτονική η οποία διακρίνεται για την κομψότητα των αρχιτεκτονικών μελών της, καθώς και τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. 




Θα ολοκληρώσουμε την επίσκεψη μας στην πόλη, με τη λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα μΧ  που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην "εξ ανθρωποθυσίας" θεμελίωσή του, το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας και θα περπατήσουμε στο κάστρο της. 


Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το Ζάλογγο με τις πέτρινες Σουλιώτισσες που στέκουν αγέρωχες και ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες σέρνοντας με τα παιδιά τους το 1803 τον χορό του θανάτου, έπεσαν στο κενό, για να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή πασά. Και το βραδάκι θα φτάσουμε στην Πάργα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου