Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Διδακτική επίσκεψη του Γ2 τμήματος στη Λάρισα

Η δεύτερη μέρα  του κουτσοφλέβαρου βρίσκει τους μαθητές του τμήματος Γ2 του 6ου Γυμνασίου Βόλου με συνοδούς  τις καθηγήτριες κ. Πατσαρούχα Βασιλική και κ. Κούκιου  Δήμητρα στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας στα πλαίσια μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο «Μεζούρλο» στις νότιες παρυφές της πόλης.  Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.


Συνολικά στην έκθεση  εκτίθενται περί τα 2000 αντικείμενα.  Ως αποστολή του Μουσείου προσδιορίζεται η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των κατοίκων με το παρελθόν και τα κατάλοιπά του και η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία τους, μέσα από τη θεμελίωση μιας δυναμικής σχέσης με τις έννοιες αρχαιολογία, κληρονομιά, υλικός πολιτισμός και πολιτισμική διαχείριση.    

Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες.
Αναζητώντας νέα γνώση και μουσειακή εμπειρία οι μαθητές που εμπλέχθηκαν στο πρόγραμμα παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πνοές Ανέμων» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο μουσείο  με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του ανέμου ως πηγής ζωής από την αρχαιότητα ως σήμερα. 

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε τρεις ενότητες: παρουσίαση και συζήτηση που αφορά στο ρόλο του ανέμου στη ζωή μας διαχρονικά και τη σύνδεσή του με εκθέματα του μουσείου, την περιήγηση και ξενάγηση σ’ αυτά και την συνοδευτική εκπαιδευτική δραστηριότητα - καλλιτεχνική δράση υπό την καθοδήγηση της παιδαγωγού κ. Κατερίνας Ζάχου.Ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο, Μητροπολιτικό Ναό της πόλης της Λάρισας που  είναι αφιερωμένος στον Πολιούχο και προστάτη της πόλης Άγιο Αχίλλειο και βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου, στο ψηλότερο σημείο της πόλης και έχει θέα προς το πάρκο του Αλκαζάρ και τον Πηνειό ποταμό που διασχίζει την πόλη.

Οι μαθητές που συμμετείχαν:
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΒΑΣΤΑΡΔΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΒΟΥΚΟΥΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ - ΣΑΒΒΑΣ
ΖΑΚΙ – ΡΑΦΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΘΕΩΔΟΡΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΙΒΑΝΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΑΒΙΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ – ΘΩΜΑΗ
ΜΑΝΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΠΡΑΧΙΜΙ ΛΕΟΝΕΛΑ
ΜΠΡΑΧΙΜΙ ΟΡΚΙΝΤΑ
ΝΟΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου