Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Εξόρμηση στη Φθιώτιδα

Λαλούδι της Μονομπασιάς και κάστρο της Λαμίας…

   Την ημέρα του πολιούχου της πόλης  Αγ. Νικολάου επέλεξαν 46 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου μαζί με τις  καθηγήτριες τους  Βασιλική Πατσαρούχα, Τάσιου Καλλιόπη και Κούκιου Δήμητρα  καθώς και τους  γονείς τους  για την πρώτη εξόρμηση των προγραμμάτων σχετικά με τα κάστρα που εκπονείται φέτος στο σχολείο.







      Πρώτη στάση στο Κάστρο της Λαμίας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου με καταπληκτική θέα, δεσπόζει και ελέγχει την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι τον Μαλιακό κόλπο και το πέρασμα που οδηγεί δια μέσου της ΄Οθρυος στην Θεσσαλία. Το μέσον του κεντρικού πλατώματός του καταλαμβάνει ο Οθωνικός στρατώνας, στον οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Η ομάδα ξεναγήθηκε αρχικά στο μουσείο με τα εντυπωσιακά  εκθέματα: ένα μαρμάρινο άγαλμα φιλοσόφου σε φυσικό μέγεθος, ρωμαϊκών χρόνων από τον Αχινό, ένα σύνολο επιτύμβιων στηλών, τύπων συναντώμενων στη Φθιώτιδα και μία απελευθερωτική επιγραφή δούλων από τον Αχινό. Ένα σημαντικό για την εικονογραφία του μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο στην Αρτέμιδα Ειλείθυια του τέλους του 4ου αι. π.Χ, το οποίο εντάσσεται στον κύκλο της Πραξιτέλειας Σχολής,  ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και σφονδύλια καθώς και ευρήματα της πρώιμης και της μέσης εποχής  του Χαλκού με χαρακτηριστικούς τύπους αγγείων, πήλινων και λίθινων.



       Κατηφορίζοντας μπροστά από την «Παναγία Αρχοντική» η ομάδα φτάνει στο κέντρο της πλατείας Λαού όπου στήθηκε το άγαλμα του αγωνιστή κατά των Γερμανών, Άρη Βελουχιώτη, του αρχικαπετάνιου του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ από το 1943. Συνεχίζοντας την περιήγηση στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης  σταματούν στο κενοτάφιο με το Γολγοθά του Αθανασίου Διάκου, τόπο μαρτυρίου του ήρωα – συμβόλου της πόλης,  την πλατεία Ελευθερίας με την Ευαγγελίστρια – Μητρόπολη, τη Νομαρχία και τις πλατείες Διάκου και Πάρκου.

       Διασχίζοντας την κοιλάδα του Σπερχειού με τα εύφορα χωράφια φτάνουν στην Υπάτη. Ακολουθεί η ανάβαση σε κακοτράχαλο μονοπάτι που στην κορυφή του δεσπόζει το πρόσφατα αναστηλωμένο Μεσαιωνικό κάστρο με τη συνοδεία του αρχαιολόγου Κώστα Περδικάκη. Η Υπάτη οχυρώθηκε για πρώτη φορά στους ελληνιστικούς χρόνους. Τμήματα αυτής της οχύρωσης έχουν ανευρεθεί σε πολλά σημεία γύρω από το Κάστρο και τον σύγχρονο οικισμό. Η οχύρωση ανανεώθηκε την παλαιοχριστιανική εποχή από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Το 869 η Υπάτη αναφέρεται σε εκκλησιαστική σύνοδο για πρώτη φορά με το όνομα Νέα Πάτρα μαζί με τη Λαμία, που ονομαζόταν τότε Ζητούνι. Απ’ την κορυφή του κάστρου ελέγχουμε όλη την κοιλάδα… Εμπειρία μοναδική για αναβάτες με γερά κότσια. 

Μετά την κάθοδο έφτασε η αποζημίωση, η χαλάρωση στις φιλόξενες αίθουσες του  «Κακογιάννειου Αστεροσχολείου»  που στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης του οποίου ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε με δωρεά  των Υπαταίων, Σταύρου & Ειρήνης Κακογιάννη, το 2008, προς τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής». Αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας για τους μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο περί την επιστήμη της Αστρονομίας, είναι δε μια καινοτόμος εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα, με την αμέριστη υποστήριξη του  Δήμου Λαμιέων. Την ξενάγηση - ενημέρωση έκανε ο κ. Χρήστος  Παγορόπουλος.





      Το στομάχι όμως διαμαρτύρεται  και επιβάλλεται μια στάση για καλό φαγητό πριν η ομάδα συνεχίσει προς την γέφυρα του Γοργοποτάμου. Πάνω απ' το ομώνυμο  χωριό βρίσκεται η ιστορική γέφυρα, που ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης. Πάνω της περνά ακόμη και σήμερα ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας  Αθηνών  - Θεσσαλονίκης. Η γέφυρα ανατινάχτηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1941 από τους υποχωρούντες  Άγγλους, με αποτέλεσμα να πέσει μόνο ένα ζευκτό. Η ζημιά αποκαταστάθηκε γρήγορα από τους κατακτητές. Ανατινάχτηκε για δεύτερη φορά την νύχτα της  25ης Νοεμβρίου του 1942, όπου οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ.  μαζί με Άγγλους σαμποτέρ, ύστερα από απόφαση του συμμαχικού  στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική, γράφοντας έτσι μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. 

      Τελευταίος σταθμός η Ιερά  Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στις πλαγιές του Καλλίδρομου μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και είναι γυναικεία. Οι μοναχές και η  Ηγουμένη της Μονής, Ιωάννα,  μας υποδέχτηκαν  και μας μίλησαν γι’ αυτήν.  Η πρώιμη ιστορία της είναι άγνωστη. Το καθολικό είναι του 11ου αιώνα με Αγιογραφίες του 1818. Μία επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από το εσωτερικό ανώφλι της κεντρικής πύλης, πληροφορεί τον επισκέπτη, ότι ο Ναός έχει αναγερθεί δαπάνης του Καπετάν Ιωάννη Δυοβουνιώτη. Εκεί ευλογήθηκαν και τα όπλα του Αθανασίου Διάκου και του Δεσπότη των Σαλώνων, πρωτεργατών της ελληνικής επανάστασης. 
Μονή Δαμάστας
Η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χρόνια του '21, όταν πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τότε καταστράφηκαν τα πολύτιμα κειμήλια και η βιβλιοθήκη της. Η ανοικοδόμησή της οφείλεται σε προσφορές ευσεβών χριστιανών.. Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ' όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας ή παραφθορά του ονόματος Δαμάστρα της Παναγίας που δαμάζει τον πόνο.
         Η ομάδα μας  απόλαυσε χειροποίητα  κεράσματα και γεμάτη  ευγνωμοσύνη πήρε τον δρόμο της επιστροφής...

Μαθητές πρώτης εξόρμησης στη Φθιώτιδα

Αλεξογιάννης Κωνσταντίνος
Αμουτζά Δήμητρα
Γεωργούδη Ελένη
Γιαμαρέλου Ελένη
Γκανάβας Χρήστος
Δημοθόδωρος Σωτήρης
Ζακί Κωνσταντίνα
Ζακί Χρήστος
Ιβανούδης Νικόλαος
Καραμπελιά Μαρία
 Κατσικογιάννης Ευστράτιος
Κεφάλα Εβελίνα
Κομνιανός Μάριος
Κοτρώτσιου Ιωάννα
Κουκουγιάννη Μαρία
Κυρίτσης Απόστολος
Μαλακασιώτη Κωνσταντίνα
Μαλακασιώτη Φανή
Μαλαμάκης Ιάσονας
Μιχαλόπουλος Διονύσης
Μπαλντούμης Γιώργος
Πακάκης Δημήτριος
Παπαδόπουλος Βασίλης
Παπουτσή Κοραλία
Πρέντζα Ευαγγελία
Πρέντζας Γεώργιος
Σακατζής Παναγιώτης
Σαλβάνος Δημήτρης
Σιούρας Αναστάσιος
Σολδάτος Βασίλειος
Σολδάτου Μαγδαληνή
Σουλιώτη Καλλιόπη
 Σταμάτη Άρτεμις
Σταμπουλής Ηλίας
Σταφυλαράκη Αναστασία
Στούμπος Λάμπρος
Σφέτσας Νικόλαος
Ταμπακολόγος Χρήστος
 Τζιώρτζιου Όλγα
Τοψάκης Χρήστος – Στέργιος
Τσιανάβα Δέσποινα
Τσίντρου Μαρία
Τσιότρα Κατερίνα
Φραγκούλης Δημήτρης
Χαζαρίδη Σουλτάνα
Χρηστίδη Ελένη

Οι γονείς που συνόδευσαν: Μαριέττα Ρένεση, Άννα Μπέζου, Μαρία Παπαπαναγιώτου και Αθανασία Φασουλογλου

Πρωί πρωί κινήσαμε μια εκδρομή να πάμε, 
με φίλους και καθηγητές που τόσο αγαπάμε. 
Μουσείο αρχαιολογικό είναι η πρώτη στάση, 
ταξίδια πια στο παρελθόν η φαντασία πλάθει. 

Αγάλματα και δόρατα, ειδώλια και αγγεία, 
τον Βελουχιώτη είδαμε στην όμορφη Λαμία. 
Στο κάστρο ανεβήκαμε της θρυλικής Υπάτης, 
θα ΄πρεπε όμως να΄σουνα έμπειρος αναβάτης!

Εκεί τ΄ανέμου ακούσαμε τους ψίθυρους παρέα, 
λάβαμε αποζημίωση απλόχερα τη θέα.
Το πλανητάριο μικρό μα όλους μας μαγεύει, 
η δίψα μας για μάθηση που μέσα μας θεριεύει.

Ήρθε η ώρα η καλή να πάρουμε μια ανάσα, 
στο Χάνι σταματήσαμε μας περιμένει… μάσα! 
Μετά στου Γοργοπόταμου φτάνουμε το γιοφύρι, 
ήρθε η ζωντάνια μας ξανά με το στομάχι πλήρη.

Στης Παναγίας τη μονή η τελευταία στάση, 
με χίλια δυο κεράσματα που έχουν ετοιμάσει.
Ο δρόμος της επιστροφής τώρα μας περιμένει, 
με εμπειρίες μιας ζωής στις πλάτες φορτωμένοι.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις καθηγήτριές μας, 
με όρεξη για μάθηση είν΄ οδηγήτριές μας.
Στη Βίκυ που ακούραστα γνώσεις μας μεταδίδει, 
μαθήματα από καρδιάς σε όλους παραδίδει.

Ποίημα της Μαρίας Παπαπαναγιώτου

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τα όσα όμορφα γέμισαν τις σελίδες της ζωής μας!Γιατί η γνώση δεν κατακτιέται μόνο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή