Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Διδακτική επίσκεψη στην ΕΡΑ Βόλου και στο Αθανασάκειο - Αρχαιολογικό Μουσείο

     Με σύμμαχο τον καλό καιρό, στις 28 Νοεμβρίου 2017, το τμήμα Α2 του 6ου Γυμνασίου Βόλου, με συνοδούς την φιλόλογο, κ. Πατσαρούχα Βασιλική και τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Τριανταφύλλου Δημοσθένη πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον Ραδιοφωνικό σταθμό, ΕΡΑ Βόλου και στο Αθανασάκειο – Αρχαιολογικό Μουσείο στα πλαίσια μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος, κατόπιν σχετικής προετοιμασίας.
       Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον παλιότερο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλίας που συμπληρώνει σχεδόν εβδομήντα χρόνια διαρκούς λειτουργίας, ακόμα και στην «μαύρη» περίοδο. Χωρισμένοι σε ομάδες «μίλησαν στον αέρα» για το σχολείο μας, τα προγράμματα που εκπονούνται σ’ αυτό, και ενημερώθηκαν  για το ειδησεογραφικό, μουσικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού.
        Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο πάρκο του Αναύρου όπου βρίσκονται τα ομοιώματα των σπιτιών από τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλου και Διμηνίου και κατόπιν στο μουσείο. Οι «μικροί αρχαιολόγοι» χωρισμένοι σε ομάδες, αφού περιηγήθηκαν στο χώρο, δούλεψαν με φύλλα εργασίας πάνω στην ιδεολογία της νεολιθικής εποχής: ειδώλια, κοσμήματα, χθόνιες θεότητες, ταφικά έθιμα, κτερίσματα. Τα παιδιά της κάθε ομάδας συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και οι υπεύθυνοι μας έδωσαν συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά και τη στάση τους.

       Με την παραπάνω διδακτική  επίσκεψη οι μαθητές αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες, ενώ παράλληλα εκπληρώθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί στόχοι που τέθηκαν αρχικά: επιτόπια έρευνα και παρατήρηση, βιωματική μάθηση, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, προσέγγιση της γνώσης με διαφορετικό τρόπο, έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. 


Οι μαθητές του Α2 που συμμετείχαν στη διδακτική επίσκεψη:

Αλεξογιάννης Κωνσταντίνος
Αναγνωστόπουλος Νικόλαος
Βασιλείου Δημήτριος - Θωμάς
Βούλγαρης Γεώργιος
Κιόσι Κλάιντι
Δημοθόδωρος Σωτήριος
Διαμαντοπούλου Άννα
Θέος Απόστολος
Καμονάχος Δημήτριος
Καραμπελιά Μαρία – Γρηγορία
Κατσικογιάννης Ευστράτιος
Κεφάλα Ευαγγελία – Σταυρούλα
Κεχαγιάς Παύλος 
Κομνιανός Μάριος
Κουκουγιάννη Μαρία
Κουφιδάκη Χρυσάνθη
Κυρίτσης Απόστολος
Λιμάνι Τζεβριέ
Μαλαμάκης Ιάσονας
Μάντη Έλενα
Μιχαλόπουλος Διονύσης

1 σχόλιο: