Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη Θερμοπύλες – Χάνι Γραβιάς – Vagonetto – Δελφοί – Χαιρώνεια

Εκπαιδευτική εκδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας για μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου


Με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Δελφών πραγματοποίησαν την μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό τις Θερμοπύλες, το Χάνι της Γραβιάς, το Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας, τους Δελφούς και τη Χαιρώνεια την περασμένη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου οι μαθητές της Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν αρχικά το λόφο του Κολωνού, τον τόπο διεξαγωγής της τελικής μάχης των Θερμοπυλών και με τις απαραίτητες πληροφορίες της ιστορικού Ευαγγελίας Τσεκούρα κατάφεραν να κατανοήσουν το πώς ήταν ο χώρος αυτός στο παρελθόν και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η ιστορική μάχη. Έπειτα είδαν το μνημείο του Λεωνίδα, που αναπαριστά πάνοπλο ανάμεσα στους θεοποιημένους Ευρώτα και Ταΰγετο τον πρωταγωνιστή της μάχης των Θερμοπυλών που στέκεται εκεί επιβλητικός, διδάσκοντας μέχρι σήμερα αξίες όπως η ανδρεία, η αυτοθυσία και η υπακοή στην πατρίδα.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο μουσείο των Θερμοπυλών και παρακολούθησαν ταινία εικονικής πραγματικότητας με βασική θεματολογία τα ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία του Αρτεμισίου.
Ακολούθησε ένας ακόμη χώρος ιστορικής μνήμης: το αναστηλωμένο πλέον από το 1998 Χάνι της Γραβιάς. Οι μαθητές πήραν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες από την Αγγελική Ντούλλα, παρακολούθησαν βίντεο μιας επιστολής του πρωταγωνιστή της μάχης προς το γιό του Λεωνίδα, ξεναγήθηκαν στο χώρο και είδαν την προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου που δεσπόζει σε περίοπτη θέση, στο κέντρο του χωριού Γραβιά.

Βιωματικές δράσεις
Με την επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto, θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.”, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική βιωματική και μορφωτική εμπειρία.


Εφοδιασμένοι με κράνη ασφαλείας, μεταφέρθηκαν αρχικά με το Vagonetto (το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι πριν από αρκετές δεκαετίες) στη στοά «850» και στη συνέχεια περπάτησαν, ακολουθώντας τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη.


Κατόπιν περιηγήθηκαν στη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας. Στην «πράσινη» αίθουσα έκαναν μία εικονική γεώτρηση με το ψηφιακό γεωτρύπανο. Ακολούθησε η υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων. Έτσι τα παιδιά γνώρισαν βήμα – βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη, τη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής και κατανόησαν την άρρηκτη σχέση του με τη Φωκίδα.

Στη συνέχεια, με οδηγό τον ξεναγό Θεόδωρο Δημητρόπουλο, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών όπου ξεναγήθηκαν στην πλούσια συλλογή γλυπτών και αγαλμάτων και γνώρισαν πολλά άλλα εκθέματα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.


Aκολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (την Ιερά Οδό, το Θησαυρό των Αθηναίων, το Ναό του Απόλλωνα, και το Αρχαίο Θέατρο), η οποία πραγματικά εντυπωσίασε τους μαθητές με τα μοναδικά ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Φεύγοντας είδαν την ιερή πηγή των Δελφών, την Κασταλία , το «Γυμνάσιον» και το ναό της Προναίας Αθηνάς.
Με την εκπαιδευτική επίσκεψη, το ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της χώρας μας, οι μαθητές αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες.

Συνόδευσαν: Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Διευθυντής), Καλλιόπη Τάσιου (Μαθηματικός), Βασιλική Πατσαρούχα (Φιλόλογος)

Μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη Θερμοπύλες – Χάνι Γραβιάς – Vagonetto – Δελφοί – Χαιρώνεια

Β1
ΑΜΟΥΤΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΘΕΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΒΕΛΑ ΝΙΚΗ
ΜΑΚΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΑΣΙΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΝΑΤΣΗ ΙΟΥΛΙΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΡΕΝΤΖΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Β2
ΑΡΕΘΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ
ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΣΩΤΗΡΙΑ
ΓΚΑΝΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΚΟΛΦΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΛΙΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΖΑΚΙ – ΡΑΦΑΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΒΟΥΡΑ ΒΑΙΑ
ΚΑΡΑΡΡΗΓΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΤΣΙΑΦΛΑΚΑ ΜΑΡΙΤΗΝΑ
ΚΑΤΣΙΠΟΥΡΝΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΕΧΜΕΤΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Β3
ΜΠΑΚΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΑΛΑΣΚΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΕΤΣΕΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΡΤΕΜΙΣ
ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΤΑΦΥΛΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΦΕΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΖΙΩΡΤΖΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΟΨΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΤΣΙΟΤΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΖΑΡΙΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΧΟΥΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΡΑΦΑΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου