Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ανιχνεύουν τα ιδανικά μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Ιδανικά, όπως η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, την αλληλεγγύη, την ισοτιμία, που ενέπνευσαν προσωπικότητες της νεοελληνικής ιστορίας και άλλαξαν την πορεία της χώρας μας, ανιχνεύουν μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Οι εκκλησίες, τα Μοναστήρια στη Μαγνησία και στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες».

Η «Θ» βρέθηκε προχθές στο σχολείο, όπου μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, 30 περίπου μαθητές μαζί με τις καθηγήτριες του προγράμματος μελετούν εικόνες, εξετάζουν πληροφοριακό υλικό, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις.

Οι μαθητές ήταν οι εξής: Μαρία Μητράκα, Φίλιππος Σκέμπη, Πατσαλή Βικτωρία, Δέσποινα Φραγκούλη, Θοδωρής Κουτσογιάννης, Μαρία Τσίντρου, Γαρυφαλλιά-Αναστασία Παπαδούλη, Εύα Στιβαχτή, Δήμητρα Στυλίνοβιτς, Ορκίντα Μπραχίμη, Λεονέλα Μπραχίμη, Φαίη Μαλακασιώτη, Κωνσταντίνα Μαλακασιώτη, Σταυρούλα Τσορμπατζόγλου, Νίκος Ιβανούδης, Ιωάννα Θωμαή Κοτρώτσιου, Σόνια Γιαννή, Γεωργία Σακαβάλα, Δημήτρης Βουζαξούκης, Γιάννης Αχλαδιώτης, Αναστασία Σάββα, Άννα-Μαρία Αχλαδιώτη, Γεωργία Κυριαζή, Αναστασία Μαντή, Δέσπονα Καραβίτη, Αφροδίτη Ευαγγέλου, Γιώργος Γεωργούδης, Ελπίδα-Μαρίνα Σταφυλλαράκη, Αλέξανδρος Σολδάτος, Ελευθερία Χατζηκουμπή.

Σε μια Ελλάδα που αλλάζει, σε μια χώρα γεμάτη προκλήσεις και μέτωπα, από την κρίση μέχρι και το προσφυγικό, η άντληση ιδανικών για να πορευτούν οι σημερινοί νέοι είναι κάτι το αναγκαίο και ουσιαστικό.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία μεταξύ του 6ου Γυμνασίου Βόλου με υπεύθυνη την φιλόλογο κ. Βασιλική Πατσαρούχα και συνεργάτιδες τις κ.κ. Δήμητρα Κούκιου, γερμανικής φιλολογίας, και Φωτεινής Σταθάκη, φιλολόγου, με το Μουσικό Σχολείο, όπου υπεύθυνες είναι οι κ.κ. Αθηνά Φωτάκη και Αντιγόνη Σδρόλια, και οι δυο φιλόλογοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξάγονται κοινές αποδράσεις σε μνημεία, εκκλησίες, βιβλιοθήκες, συνεργαζόμενους φορείς.

Η κ. Πατσαρούχα τόνισε πως μέσα από το πρόγραμμα οι έφηβοι μαθαίνουν για τα ιδανικά και έρχονται κοντά σε αυτά. Άραγε, υπάρχουν σήμερα τα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και της ανιδιοτέλειας, ή ο καθένας κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον; Πριν την Ελληνική Επανάσταση υπήρχε το όραμα του Ρήγα Φεραίου για την ελευθερία. Παράλληλα με αφορμή και το προσφυγικό, προσπαθούμε να δούμε γιατί πάντοτε οι άνθρωποι μετανάστευαν. Οι μαθητές είναι πολύ πρόθυμοι για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και δραστηριοποιούνται ήδη 40 άτομα. Παράλληλα σχεδιάζουμε ταξίδι στο Βελιγράδι, όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Βελεστινλής, ενώ συνεργαζόμαστε και με την ελληνική κοινότητα του Ιασίου, απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιερός Λόχος στο πλαίσιο επίσκεψης που θέλουμε να κάνουμε και εκεί».

Η Ιστορία μορφώνει

Η μαθήτρια Αναστασία Μάντη επισήμανε πως οι νέοι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στα ιδανικά που ενέπνευσαν ανθρώπους της πρόσφατης νεοελληνικής ιστορίας ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους. Και πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία που μορφώνει. Η Ελλάδα έχει πολιτισμό, αξίες που πρέπει να τις αναπτύξουμε ξανά».

Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Ιωάννα Κοτρώτσιου μας είπε πως «το πρόγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί ερχόμαστε σε επαφή με σημαντικά ιδανικά που διέκριναν τους προγόνους, όπως της αγάπης για την ελευθερία, την πατρίδα. Αν μάλιστα πραγματοποιηθεί και το ταξίδι στο Βελιγράδι, θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε πολλά πράγματα από κοντά».

Ο Αλέξανδρος Σολδάτος τόνισε πως οι νέοι θα πρέπει να αποκτήσουν τα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα, της ανιδιοτέλειας και της βοήθειας προς το συνάνθρωπο. Ακόμη να έχουν ψυχική και πνευματική ελευθερία, ώστε να αναπτύξουν το πνεύμα και τις τέχνες».

Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Από την πλευρά της η μαθήτρια Ελπίδα-Μαρίνα Σταφυλλαράκη υπογράμμισε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες όχι ως πράματα, αλλά ως ανθρώπινες ψυχές που έρχονται εδώ για ένα καλύτερο μέλλον και να τους δώσουμε περισσότερες ελευθερίες. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται φιλόξενα».

Η μαθήτρια Ελευθερία Χατζηκουμπή τόνισε πως πρέπει να αγαπούμε και να σεβόμαστε το συνάνθρωπο, αλλά και να αγαπούμε την πατρίδα μας. Βέβαια ενήλικες λόγω της κρίσης αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Ωστόσο και εκεί που βρίσκονται, αγαπούν την Ελλάδα και δεν την ξεχνούν.

Η μαθήτρια Γαρυφαλλιά-Αναστασία Παπαδούλη σημείωσε πως θα πρέπει να σεβόμαστε την πατρίδα μας και να δείχνουμε αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που ήρθαν στον τόπο μας ως πρόσφυγες. Άλλωστε το ίδιο δεν θέλουν να έχουν και οι Έλληνες που φεύγουν για το εξωτερικό λόγω της κρίσης από τη χώρα μας;

Παίρνοντας το λόγο ο μαθητής Νίκος Ιβανούδης υπογράμμισε πως «οι πρόσφυγες αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα για το Κράτος. Είναι άνθρωποι και δεν πρέπει να τους κακομεταχειριζόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές».

Άρθρο από σελίδα της e-thessalia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου