Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Από την επίσκεψη του Α2 Και Α3 στο συνεδριακό κέντρο Ι.Μ. Δημητριάδος

"Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο - ταρσανάδες και Σκαριά" (Μελισσάτικα)

  Από τα πολύ παλιά χρόνια η ζωή της Ελλάδας είναι δεμένη με τα καράβια και τη θάλασσα. Καράβια για το εμπόριο, για τις μετακινήσεις, για τον πόλεμο, για τις κατακτήσεις. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί αυτή τη χώρα χωρίς θάλασσα, πλοία και θαλασσινές περιπέτειες.
 

  Έτσι με αφορμή την Οδύσσεια, το ταξίδι του Οδυσσέα και τη σχέση του με τη θάλασσα, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, δύο τμήματα της Α' τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφτηκαν στα Μελισσάτικα την έκθεση "Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο - ταρσανάδες και σκαριά". Την Αργοναυτική Εκστρατεία, την ιστορία "της Αργούς" και τη σχέση με το Βόλο διαδέχθηκε η ξενάγηση από την κ. Ασπασία Κονταξή στην έκθεση μέσα από ομοιώματα πλοίων.
 

   Οι μαθητές γνώρισαν διάφορα είδη πλοίων (κωπήλατα, τριήρεις, τριακοντόρους, πεντηκοντόρους, ιστιοφόρα, εμπορικά, πολεμικά) και είδαν την εξέλιξη της ναυπηγικής από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Γνώρισαν επίσης αρκετούς ναυτικούς όρους και πήραν πληροφορίες για τα ναυπηγεία και τα ξύλινα σκαριά στο Αιγαίο κατά τον 20ο αι.
 

  Στη συνέχεια μέσα από ένα βίντεο ενημερώθηκαν για τα "ζαγοριανά καράβια" όπως εξυμνούνται από τη δημοτική μούσα, δηλαδή έναν εμπορικό στόλο ποντοπόρων πλοίων που αργότερα εξελίχθηκε σε μηχανοκίνητα καΐκια στα παράλια της ανατολικής πλευράς του Πηλίου από το Κεραμίδι ως τον Αη-Γιάννη καθώς και τις εμπορικές τους δραστηριότητες.


                                               Οι καθηγήτριες
Πατσαρούχα Βασιλική, Μωραΐτου Καλλιόπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου