Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα εκπαιδευτικής εκδρομής: Τροία, Αϊβαλί, Πέργαμο, Προύσα, Πριγκιπόννησοι, Κωνσταντινούπολη

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 1η Μέρα
Αναχώρηση το πρωί από το σχολείο και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση (πέρασμα από Aμφίπολη) φτάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων. Μετά τoν έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων, επισκεπτόμαστε τα καταστήματα TRAVEL VALUE για αγορές και περνώντας την γέφυρα των Κήπων, φτάνουμε στον τούρκικο συνοριακό σταθμό των Υψάλων - είσοδος στην Τουρκία. Διέλευση από Κεσσάνη, Καλλίπολη, διάβαση του « Αιγός Ποταμοί», της Αρχαίας Σηστού και άφιξη στη Μάδυτο (Εσέαμπατ) από όπου με φέρυ-μπόουτ διασχίζουμε τα στενά των Δαρδανελίων. Άφιξη στο Τσανάκαλε. Αποβίβαση και ελεύθερος χρόνος στην πόλη. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 2η Μέρα
Πρωινό και αναχωρούμε για την Ομηρική Τροία. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη που χαλάστηκε 9 φορές, επίσκεψη στα αρχαία μνημεία της μυθικής πόλης του Πρίαμου, όπου θα δούμε ερείπια από την παλιά πόλη καθώς και το αντίγραφο του Δούρειου Ίππου. Ζήστε το ΕΠΟΣ της Ιλιάδας «μεταφορικά» ανάμεσα σε ήρωες όπως ο Αχιλλέας, ο Έκτορας, ο Αίαντας, ο Πρίαμος, ο Αγαμέμνονας, ο Πάρις, ο Οδυσσέας, ο Ρήσος, ο Μενέλαος κ.α. Αναχώρηση για το Αϊβαλί (Κυδωνίες) και το σπίτι του Ηλία Βενέζη. Στη συνέχεια ξενάγηση στην περίφημη αρχαία Πέργαμο, στον αρχαιολογικό χώρο - ναό του Ασκληπιού. Συνεχίζουμε για την πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Προύσα, χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Όλυμπος της Βιθυνίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Tετάρτη 1 Απριλίου 2015 3η Μέρα
Μετά το πρωινό αναχώρηση για να επισκεφθούμε το συμβολικό μνημείο του Καραγκιόζη, το Πράσινο Μαυσωλείο του Σουλτάνου, το ιερό Ουλού Τζαμί με τους 20 τρούλους του 1399 για να καταλήξουμε, στην πλούσια αγορά της με γνωστά ωραία μεταξωτά, μπουρνούζια και πετσέτες. Στη συνέχεια πέρνουμε το δρόμο για Κων/πόλη μέσω Topcular – Eskihisar. Φτάνουμε στο Μπόσταντζι και με καραβάκι ταξιδεύουμε στη θάλασσα του Μαρμαρά. Θα επισκεφτούμε τη “Σιωπηλή Σχολή”, τη Θεολογική σχολή της Χάλκης με τη μοναδική εικόνα της Παναγίας Παυσολύπης και ακολουθεί η Πρίγκηπος με τον Άι Γιώργη τον Κουδουνά. Και στα δυο νησιά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και υπάρχουν αμέτρητα σπίτια Ελλήνων της Πόλης. Το απόγευμα θα πάρουμε το καραβάκι και περνώντας απ' το Καντίκιοι όπου γυρίστηκε τμήμα της Πολίτικης κουζίνας και τον Πύργο του Λέανδρου – το σήμα κατατεθέν της Πόλης θα φτάσουμε στον προορισμό μας – την Κωνσταντινούπολη (ή εναλλακτικά επιστροφή στο Μπόσταντζι και από τον παραλιακό δρόμο άφιξη στην Πόλη). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 4η Μέρα
Ξεκινάμε την περιήγηση μας στην Πόλη από το Ζάππειο και το Ζωγράφειο στο οποίο θα μας δεχτεί ο διευθυντής κ.Δεμιρτζόγλου (ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στην καρδιά της συνοικίας του Πέραν στο κέντρο της πολυσύχναστης λεωφόρου Ανεξαρτησίας). Ακολουθεί η επίσκεψη - προσκύνημα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κιβωτό της Ορθοδοξίας με τις σπάνιες ιστορικές εικόνες. Ραντεβού με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Περνάμε από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και συνεχίζουμε για το Πιέρ Λοττί το περίφημο καφέ στο λόφο Εγιούπ με την ωραιότερη θέα του Βοσπόρου. Το απόγευμα αφού δοκιμάσουμε το περίφημο (Balik – ekmek) ψάρι με ψωμί, θα πάρουμε το καραβάκι απ' το Εμινονού και θα κάνουμε κρουαζιέρα στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, όπου από θαλάσσης, θα θαυμάσουμε τα παλιά χωριά αλλά και τις σύγχρονες αριστοκρατικές συνοικίες, φτάνοντας μέχρι το Σαριγέρ, πατρίδα του Ορχάν Παμούκ. Επιστροφή απ' το “Μανχάταν” της Κωνσταντινούπολης. Διανυκτέρευση.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 5η Μέρα
Μετά το πρωινό, μετάβαση στον Βυζαντινό Ιππόδρομο όπου θα δούμε την ωραία Γερμανική Κρήνη του Κάιζερ δώρο του στο σουλτάνο Μουράτ Β΄, τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο που φέρει πάνω του Ιερογλυφικά, το χάλκινο κίονα των Δελφών τη στήλη του Πορφυρογέννητου, το Μπλε Τζαμί. Ακολουθεί επίσκεψη στο αριστούργημα των αιώνων την Αγία Σοφία το μεγαλούργημα των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισίδωρου. Εν συνεχεία επίσκεψη στο Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, μοναδικό κατασκεύασμα κοντά στην Αγία Σοφία που χρησίμευε σαν Υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης και κοσμήθηκε με πολυάριθμους κίονες από λεηλατημένους και κατεστραμμένους αρχαιοελληνικούς ναούς. Θα δείτε τoυς κίονες με τα ανεστραμμένα κεφάλια των Μεδουσών, την κολόνα με τα δάκρυα. Συνεχίζουμε με το ναό της Αγίας Ειρήνης, το μοναδικό ναό που δεν έχει μιναρέδες, το ανάκτορο Topkapi, όπου θα επισκεφθούμε τις κουζίνες των ανακτόρων στις οποίες περιλαμβάνονται μοναδικές συλλογές αγγείων και κινέζικων, το κυρίως ανάκτορο, και τέλος το θησαυροφυλάκιο με μοναδικές συλλογές κοσμημάτων που ανήκαν στους Οθωμανούς Σουλτάνους, καθώς και το χαρέμι. (Αν έχουμε χρόνο θα δούμε και το αρχαιολογικό μουσείο). Στη συνέχεια αφού περάσουμε από την πορφυρή στήλη του Μ. Κωνσταντίνου (Ciberlitas) θα επισκεφτούμε την κλειστή αγορά με τα 3000 μαγαζάκια (Capali carsi), και την Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών (Misir carsi). Βόλτα στην πολυσύχναστη Ιstiklal στην καρδιά του Πέραν και στον πύργο του Γαλατά. Διανυκτέρευση.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015 6η Μέρα
Σήμερα θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας από τη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά της - καθ΄οδόν θα δούμε τμήμα του υδραγωγείου του Ουράλλη που έφερνε νερό στην Κωνσταντινούπολη από το δάσος του Βελιγραδίου - και στη συνέχεια από τη Μονή του Παντοκράτορα. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε στο Μπεζικτάς για να θαυμάσουμε το πάρκο έξω απ΄το ναυτικό μουσείο με το άγαλμα του ελληνικής καταγωγής Κοκκινογένη – Barbarossa και θα συνεχίσουμε με το Ορτακιόι για να δούμε την πρώτη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου και να δοκιμάσουμε το περίφημο Kumbir (γεμιστή πατάτα). Θα θαυμάσουμε το αναπαλαιωμένο τέμενος και κατόπιν θα επισκεφτούμε το Ρούμελι Χισάρ, - οχυρό - που χτίστηκε από τον Πορθητή στο στενότερο μέρος του Βοσπόρου για να ανακόψει τον επισιτισμό της Πόλης και κατά συνέπεια την πτώση της. Θα περάσουμε στην ασιατική πλευρά περνώντας τη δεύτερη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου. Επιστροφή από την πρώτη γέφυρα στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ θα γευτούμε το μοναδικό προφιτερόλ στο Inci.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015 7η Μέρα
Μετά το πρωινό, φορτώνουμε τις αποσκευές μας και θα ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής αφού περάσουμε από την εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών όπου εδώ ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ. τα τείχη του Θεοδοσίου (προστατευόμενα από την Ουνέσκο - μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς) και απ΄το Μπαλουκλί με τους τάφους των Πατριαρχών και τη στέρνα όπου βρίσκονται τα μισοτηγανισμένα ψάρια του καλόγερου. Με ενδιάμεσες στάσεις, θα περάσουμε από τον τελωνειακό έλεγχο και αργά το βράδυ γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις θα φτάσουμε στο σχολείο μας για να ξεκινήσουμε τις διακοπές του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου