Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη στο σχολείο μας, του ιδρυτή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών

   Επίσκεψη του κ. Παναγιώτη Φιλιππίδη, ιδρυτή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 6ου Γυμνασίου, κατόπιν προσκλήσεως της φιλολόγου κ. Βασιλικής Πατσαρούχα και της συνεργάτιδάς της κ. Δήμητρας Κούκιου στα πλαίσια του προγράμματος: “Από το Ίλιον στη γη της Ιωνίας ταξιδεύουμε ...αναζητώντας τη Γνώση και τη Σοφία με την παιχνιδιάρικη διάθεση του Καραγκιόζη”.
Ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης αναφέρθηκε στους διαφορετικούς θρύλους σχετικά με την καταγωγή του κεντρικού χαρακτήρα του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, του Καραγκιόζη, που σημαίνει μαυρομάτης.
Η παλαιότερη παράσταση στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809 και τοποθετείται στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σκωπτικά, σατιρικά, προκαλώντας γέλιο. Ο Καραγκιόζης ως λαϊκός ήρωας εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν χαρακτηριστικές ατάκες του Χατζηαβάτη, του Μπάρμπα Γιώργου, του Νιόνιου, του Βεζίρη, του Βεληγκέκα και να απολαύσουν τις χειροποίητες φιγούρες όλων των ηρώων.
Ο Παναγιώτης Φιλιππίδης γράφει τα έργα μόνος του, παντρεύοντας τις κλασικές φόρμες με σύγχρονους τύπους και θέματα γνώριμα και προσιτά στο παιδί, που σήμερα είναι ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός θεατής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου