Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση για προστασία από τη λύσσα

    Από το σχολείο μας, η καθηγήτρια κα Παπαργύρη μαζί με τον καθηγητή κο Καρέτσο, στις 20 και 21/11 ενημέρωσαν τους μαθητές για την λύσσα έπειτα από ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγω ότι πολλοί είναι αυτοί που την περίοδο αυτή ασχολούνται και με αγροτικές εργασίες θα ήταν καλό να ενημερωθούν και οι γονείς. 

    Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δείγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία. Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο). 
Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί σαράντα οκτώ (48) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Λάρισας (Πίνακας 1). Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

   Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και σύντομο video σχετικό, στο site του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου