Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Εκδρομή στα Κάστρα της Πελοποννήσου - 2η Ημέρα

Πέμπτη 29/3
Πρόγευμα και ξεκινάμε τη μέρα μας από το χιλιοτραγουδισμένο Παλαμήδι, το απόρθητο φρούριο που χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλαιοτέρων οχυρώσεων με τους οχτώ προμαχώνες. Τόπος φυλάκισης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.



 
  


 Συνεχίζουμε με το  θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους, κλασσικής εποχής, που  χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον έως τον 3ο αι. μ.Χ. Το μοναδικό αυτό μνημείο, το τελειότερο και διασημότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο, το οποίο συνδυάζει την κομψότητα με την τέλεια ακουστική, είναι κατά τον Παυσανία, έργο του Πολύκλειτου (του Νεότερου).


  


 Ακολουθούν οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας. Θα θαυμάσουμε τα κυκλώπεια τείχη της μυκηναϊκής ακρόπολης, το θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας, το ανάκτορο, το χώρο γύρω από την Πύλη των Λεόντων  καθώς και τον θολωτό τάφο του Ατρέως. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και τελειότερους  μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και τον πιο εντυπωσιακό από τους εννέα, που συνολικά έχουν βρεθεί στις Μυκήνες. Μέχρι σήμερα ο τάφος είναι γνωστός και ως «θησαυρός του Ατρέως» ή «τάφος του Αγαμέμνονα».
   

 

Επόμενη στάση μας η καστροπολιτεία του Μυστρά, στον φυσικά οχυρό και στρατηγικής σημασίας λόφο του βυζαντινού Μυζηθρά, βόρεια του Ταϋγέτου, αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια, σε μια συνεχόμενη πορεία από τα μέσα του 13ου αιώνα έως και το 1953.
Την ξενάγηση ανέλαβε (αφιλοκερδώς!!) ο κος Ευθύμιος Γεωργακάκης, Αρχιτέκτων στο επάγγελμα, ο οποίος έχοντας μεγάλη γνώση αφού έχει μελετήσει ο ίδιος την ιστορικότητα του χώρου, μας έδωσε πληροφορίες με παραστατικότατο και περιγραφικότατο λόγο και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
 

























Αργά το απόγευμα φτάσαμε στη Μονεμβασιά, στο ξενοδοχείο Πραματάρης. Πρώτη επαφή  με την μόνην έμβαση, δείπνο, διανυκτέρευση.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου